İstanbul Kız Kulesi Tarihi ver Özellikleri
24 Haziran 2024

İstanbul Kız Kulesi Tarihi ver Özellikleri

İstanbul Kız Kulesi

İstanbul Kız Kulesi, neredeyse 2500 yıllık bir geçmişe sahip olup, İstanbul'un tarihine tanıklık eden önemli bir yapıdır. Antik çağlardan günümüze kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Eski Yunan, Bizans İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerini görmüş olan Kız Kulesi, birçok efsaneye de konu olmuştur. Kız Kulesi, İstanbul Boğazı'nın Marmara Denizi'ne yakın kısmında, Salacak açıklarında yer alan küçük bir ada üzerinde kurulmuştur.

Kız Kulesi'nin Tarihçesi

Üsküdar'da Bizans döneminden kalan tek eser olma özelliği taşıyan Kız Kulesi, M.Ö. 24 yılına kadar uzanan bir tarihe sahiptir. Marmara ve Karadeniz'in birleştiği noktada, küçük bir ada üzerinde yer almaktadır. Avrupalı tarihçiler bu kuleye "Leander Kulesi" adını vermektedirler.

Antik Çağ Dönemi

Kız Kulesi'nin adacık olarak anılması M.Ö. 410 yılına kadar uzanmaktadır. Bu tarihte Atinalı komutan Alkibiades, boğazdan geçen gemileri denetlemek ve vergi toplamak amacıyla bu kuleyi inşa etmiştir. Sarayburnu'ndan Kız Kulesi'ne kadar uzanan bir zincir gerilerek boğaz kontrol altına alınmıştır. M.Ö. 341'de Yunan komutan Chares, bu adaya eşi için bir anıt mezar yaptırmıştır.

Roma Dönemi

Ada üzerindeki ilk yapı, M.S. 1110 yılında İmparator Manuel Komnenos tarafından yaptırılmıştır. Şehrin savunması için iki kule daha inşa ettirmiştir; biri Kız Kulesi'nin bulunduğu yere, diğeri ise Topkapı sahiline. Bu kulelerin amacı ticaret gemilerinden vergi almak ve düşman gemilerini engellemekti.

Bizans Dönemi

Bizans döneminde zaman zaman tahrip olan Kız Kulesi, yeniden onarılmıştır. İstanbul fethedildiği zaman Kız Kulesi, Venedikliler tarafından üs olarak kullanılmıştır.

Osmanlı Dönemi

Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'un fethinden sonra kuleyi yıktırarak yerine bir kale yaptırmıştır. Kaleye yerleştirilen toplar, limandaki gemiler için etkili bir savunma aracı olmuştur. Osmanlı döneminde Kız Kulesi, savunma yeri olmaktan çıkarak bir gösteri yerine dönüştürülmüştür. Günümüzdeki Kız Kulesi'nin alt katının temelleri Fatih dönemine aittir. 1510 yılında İstanbul'da meydana gelen depremde şehir ve kule zarar görmüştür. Yavuz Sultan Selim döneminde kule onarılmış ve üzerine bir fener eklenmiştir. 1719 yılında fenerdeki yağ kandili nedeniyle yangın çıkmış ve kulenin ahşap kısmı tamamen yanmıştır. 1725 yılında Nevşehirli Damat Ferit Paşa tarafından detaylı bir onarımdan geçirilmiştir. Onarımda Kız Kulesi, kurşun kubbeli ve fener kısmı kagir ve camlı olarak restore edilmiştir. Osmanlı'nın çöküş döneminde Kız Kulesi yeniden savunma amaçlı kullanılmıştır. Daha sonra karantina hastanesi olarak kullanılmıştır. 1832-1833 yıllarındaki tadilat ile günümüzdeki şekli verilmiştir. Osmanlı-barok mimarisi uygulanarak mermer kısmına II. Mahmut'un tuğrası yerleştirilmiştir.

Cumhuriyet Dönemi

Kulenin çürüyen kısımları yıkılarak, İkinci Dünya Savaşı döneminde betonarme olarak yenilenmiştir. Kız Kulesi, 1959 yılında askeriye'ye devredilmiştir. Boğaz ve deniz trafiğini denetlemek için radar yerleştirilmiştir. 1965'te kapatılmıştır. 1983-1992 yılları arasında ara istasyon olarak kullanılmıştır. Tarihin izlerini taşıyan Kız Kulesi, günümüzde cafe ve restoran olarak hizmet vermektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Sibel

17 Mayıs 2024 Cuma

Bence bu çok güzel sayfa bence bundan yazmalısınız

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Teşekkürler Sibel hanım, güzel yorumunuz için. Önerinizi dikkate alacağız.


Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kız Kulesi ile ilgili Resimler

Kız Kulesi ile ilgili Resimler

Buca Kız Kulesi Tarihi ve Özellikleri

Buca Kız Kulesi Tarihi ve Özellikleri

Kız Kulesi Hikayesi

Kız Kulesi Hikayesi

Kız Kulesi Nasıl Yapıldı?

Kız Kulesi Nasıl Yapıldı?

Kız Kulesi Efsanesi Nedir?

Kız Kulesi Efsanesi Nedir?