Kız Kulesi, İstanbul Boğazı'nın girişindeki kayalık üzerine kurulmuş küçük, şirin bir kuledir. İstanbul'un sembollerinden biridir. Tarih içinde gözetleme kulesi, deniz feneri olarak kullanılmış ve İstanbul Boğazı girişini belirten bir mihenk noktası olmuştur. Geçen yüzyıldaki görüntüsünü koruyan kule, günümüzde turizme tahsis edilmiştir ve lokanta ile seyir balkonu ile hizmet vermektedir. Suların, karasevdanın ve söylencelerin gizemini taşıyan Kız Kulesi, İstanbul'un en romantik ve gizemli mekanlarından biridir. Alımlı, sevdalı ve denizin ortasında bir başına, yapayalnız.
Kız Kulesi'nin Tarihi
Kendi kendine yeten bir tarihe sahip olan mekan, yüzyıllardır anlatılan efsaneleriyle de bir ilgi odağıdır. Kız Kulesi ile ilgili anlatılan ilk hikaye; Ovidius'un kaydettiği bir aşk hikayesidir. Zamanında Üsküdar sırtlarında Tanrıça Afrodit adına bir tapınak vardır. Hero da genç kızların görev yaptığı bu tapınağın rahibelerindendir. Kulede kumrulara bakmakla görevlidir ve aşka yasaklıdır. Her ilkbaharda doğanın uyanışı adına tapınak çevresinde törenler yapılır, çevre şehirlerden insanlar akın akın tapınağın çevresine gelir, yenilir içilir, aşkı bulamayanlar Afrodit'e mabedinde yakararak aşkı yaşayabilmek için yakarırlar. Boğazın karşı kıyısında oturan Leandros da bu törene katılmak için tapınağa geldiğinde Hero'yla karşılaşır. Birbirine aşık olan iki genç, Leandros'un gece kuleye gelmesi ile aşklarını kutsarlar. Kız Kulesi her gece iki gencin gizli aşkına tanıklık eder. Leandros'un yüzerek kuleye geldiği fırtınalı bir günde kıskanç bir rahip feneri söndürür. Karanlıkta yolunu kaybeden Leandros boğazın sularına gömülür. Sevgilisinin öldüğünü gören Hero da kendini Kız Kulesi'nden Boğazın sularına bırakır.
Kız Kulesi Efsaneleri
Kız Kulesi ile ilgili birçok efsane bulunmaktadır. Bunlardan biri de Kleopatra'nın sonuna benzer bir sonun anlatıldığı yılan hikayesidir. Kehanete göre kralın birine, çok sevdiği kızı on sekiz yaşına geldiğinde bir yılan tarafından sokularak öleceği söylenir. Bunun üzerine kral, denizin ortasındaki bu kuleyi onararak kızını buraya yerleştirir. Kaderin kaçınılmazlığını kanıtlarcasına, kuleye gönderilen üzüm sepetinden çıkan bir yılan, prensesi zehirler. Kral, kızına demirden bir tabut yaptırarak Ayasofya'nın giriş kapısının üstüne yerleştirir. Bugün bu tabutun üstünde iki delik vardır. Yılanın ölümünden sonra da onu rahat bırakmadığına dair hikayeler anlatılır.
Bizans Dönemi Efsaneleri
Kız Kulesi oldukça zarif silüetiyle İstanbul'un en önemli simgelerinden biri olan Kız Kulesi, efsaneleriyle de ünlüdür. Kız Kulesi'ne ilişkin rivayetlerin en eskilerinden biri, İstanbul'un ya da o zamanki adıyla Byzantium'un Atina'nın hükümranlığı altında olduğu döneme dayanmaktadır. Bu rivayete göre, Makedonya Kralı Filip'in İstanbul'a saldırma ihtimaline karşı, Atina krallığı, İstanbul'u korumak üzere Amiral Hares komutasında 40 gemi gönderir. Hares'in çok sevdiği eşi Damalys öldüğünde, amiral, eşini buradaki kayalıkların içine oydurduğu bir mezara defneder. Bizans dönemiyle ilgili efsane de eski Yunan hikayesindeki gibi "acı son"la biter. Falcılar, Bizans imparatoruna, "Sevgili kızını, yılan sokacak ve ölecek" derler.
İmparator bunun üzerine denizin ortasındaki kayalıklara bir ev yaptırarak kızını buraya yerleştirir. Ancak genç bir subay, kıza aşık olur. Delikanlının prensese gönderdiği çiçek sepetine gizlenen bir yılan genç kızı sokarak öldürür. Bir başka efsaneye göre ise Leandra adlı bir genç, her gece, sevgilisiyle buluşmak için yüzerek Boğaz'ı geçmektedir. Sevgilisi de Leandra'ya yol göstermek için, Kız Kulesi'nin bulunduğu kayalıkların üstünde ateş yakmaktadır. Fırtınalı bir gecede genç kızın yaktığı ateş söner ve kayalıkları bulamayan Leandra, yolunu kaybederek karanlık sularda boğulur. Leandra'nın ölümüne dayanamayan sevgilisi de kendini öldürür.
Selçuklu Dönemi Efsaneleri
Selçuklu dönemiyle irtibatlandırılabilecek Battal Gazi efsanesinde ise "mutlu son" var. Battal Gazi, Üsküdar Tekfuru'nun kızına aşık olunca, Tekfur, kızını burada yaptırdığı kuleye hapsediyor. Bunu öğrenen Battal Gazi, kuleyi basarak Tekfur'un kızını kaçırıyor.
Osmanlı Dönemi Efsaneleri
Evliya Çelebi'nin hikayesi ise Osmanlı döneminde geçiyor. Çelebi, Sultan Bayezid-i Veli zamanında, Kız Kulesi'nde yaşayan bir velinin, her gün cübbesinin eteklerini toplayıp denizin üstüne oturarak Sarayburnu'na gittiğini ve Sarayda Padişah'a ders verdiğini anlatıyor.
Kız Kulesi'nin Günümüzdeki Durumu
Günümüzde Kız Kulesi, İstanbul'un en önemli turistik mekanlarından biri olarak hizmet vermektedir. Kulede bir restoran ve seyir balkonu bulunmaktadır. Ziyaretçiler, kuleye tekne ile ulaşabilir ve İstanbul Boğazı'nın eşsiz manzarasını seyredebilirler. Kız Kulesi, aynı zamanda özel etkinlikler ve düğünler için de popüler bir mekan haline gelmiştir.
Sonuç
Kız Kulesi, tarih boyunca birçok efsaneye konu olmuş ve İstanbul'un simgelerinden biri haline gelmiştir. Hem tarihi hem de romantik atmosferi ile ziyaretçilerini büyülemeye devam etmektedir. Kule, İstanbul Boğazı'nın ortasında, suların ve söylencelerin gizemini taşıyarak, ziyaretçilerine unutulmaz anılar sunmaktadır.
|
resimlerde oldukça güzel gösteriyor hikayesi de baya ilginçmiş bu hikaye hiçte inandırıcı gelmedi insana gerçek hikayesini merak ediyorum
Cevap yazDilek, yorumun için teşekkürler. Gerçekten de bazı hikayeler görünenden daha derin olabiliyor. Resimlerin güzelliği ve hikayenin ilginçliği dikkat çekici, ama bazen gerçekler daha farklı olabiliyor. Gerçek hikayeyi öğrenmek için biraz daha araştırma yapmak gerekebilir. Umarım aradığın bilgiye ulaşabilirsin!
Dilek Hanım, belirtmiş olduğumuz bu hikayelerin kesinlik hükmü bulunmamaktadır. Ancak birçok rivayete göre kız kulesinin bu şekilde bir hikayesi vardır. Bu aslında bir efsane olarak ortaya çıkmıştır ve ağızdan ağza değişerek günümüze ulaşmıştır. Ancak genel anlamı bizlere kalmıştır. Eğer isterseniz kız kulesi ile ilgili daha detaylı araştırmalar yapabilirsiniz.